Skånsk vinodling som hobby

Skånsk vinodling som hobby

Bra årgång på gång

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, August 01, 2016 00:26:15

Juli har varit helt galen vad gäller tillväxt bland rankorna. Det har varit en utmaning att hinna med att rensa alla sidoskott, binda upp huvudskott och samtidigt hålla ogräset i schack. Nu är vi någorlunda i fas men fortfarande finns många sidoskott kvar att gallra bort samt sidoskott till redan pincerade sidoskott!

Kring 1 augusti brukar man säga att druvorna börja svälla upp på allvar och börja producera socker samtidigt som den extrema tillväxten i rankorna avtar. På bilden syns blivande mousserande vin i form av saphirastockar i regn den 30 juli. Som synes är klasarna redan ganska väl utvecklade och ligger uppskattningsvis en hel månad före 2015 och kanske 2 veckor före ett normalår. Om vädret bara blir hyggligt bra resten av säsongen kan 2016 bli en mycket bra årgång!

Det som står på tur i augusti är att gallra bland klasarna, s.k. grönskörd, ta bort fler blad i druvzonen och plocka fram refraktometern för att börja mäta sockerhalt i druvorna. När denna är tillräckligt hög och när de blå druvorna börjar skifta färg från grönt till blått (veraison) är det dags att sätta upp nät mot fåglarnaFill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.