Skånsk vinodling som hobby

Skånsk vinodling som hobby

Det växer trots den eviga torkan

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, July 29, 2019 23:01:25

Det verkar som om torka är det nya normala. Det är extremt torrt i vingården och med små bevattningsmöjligheter lider som vanligt nyplanterade stockar. Fokus ligger på överlevnad snarare än tillväxt.

Etablerade stockar klarar det bättre. Tydliga mjöldaggsangrepp på andra håll fick mig att rycka ut och göra en svavelsprutning på kvällen. Läget i Lyngby är under kontroll. Som vanligt dyker det upp lite mjöldagg på Chardonnay och Rondo så här års. Solaris och Saphira är fortfarande sunda. Det gäller dock att hänga med och hålla lövväggarna tillräckligt luftiga.

På bilden syns fint utvecklade Saphira. Vi får se vilken mognad som kommer att kunna uppnås i år. Förra året var första gången mognadsgraden i Saphira var tillräcklig för att göra ett stilla vitt vin. Vid blindprovning visade sig smakerna påminna mycket om Vermentino från Sardinien. Intressant då andra smaker har visat sig i mousserande viner av druvor med lägre mognadsgrad.

Det verkar som om både vinbonde och spindel njuter av solnedgången på översta bilden!Säsongen 2019 bra igång

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Sat, June 08, 2019 23:03:00
Säsongen 2019 är bra igång nu med en bra mix av värme och nederbörd. Förra året var det snustorrt i markerna vid det här laget men i år har det regnat precis tillräckligt även om det är ganska torrt.

Har precis varit på resa i Moseldalen och och om man jämför de 2 översta bilderna från Mosel med de 2 nedre från Lyngby ser man att vi inte ligger långt efter. Blomning kan sannolikt inledas kring midsommar, vilket är helt ok tidsmässigt. I år har konstigt nog de senare sorterna Chardonnay, Saphira och t.o.m. Merlot inlett bäst. Det beror i sin tur sannolikt på att det tidiga sorterna påverkades av sen majfrost och bromsades i utvecklingen. Endast enstaka knoppar som förstördes helt av frost dock, trots ett antal nätter strax under nollstrecket.

I Moseldalen finns en klar övervikt av druvan Riesling som kan ge fantastiska viner. I Mosel kan man hitta verkliga toppviner av lite mindre kända producenter till väldigt humana priser. Vi har tidigare testodlat Rotäkta Riesling med dåligt resultat. Nu göt vi ett nytt litet test och har planterat 4 rieslingstockar. Ska bli spännande. Enligt någon odlare vi pratade med ligger mognaden t.o.m. före Saphira som funkar bra hos oss så hoppet finns att det ska kunna fungera trots allt med ympade stockar. Riesling passar liksom Saphira förträffligt till mousserande vin och då ska man ändå skörda innan full mognad uppnås.

En ny bekantskap vi gjorde i Moseldalen var druvan Cabernet Blanc. En oerhört sjukdomsresistent druva som påminner en del om ena föräldern Sauvignon Blanc. Riktigt bra vin. Trenden de senaste åren är att det planteras en hel del Cabernet Blanc, eftersom man även i Mosel vill kunna producera viner av druvor som inte behöver besprutas. Namnet Cabernet Blanc är också lättare att marknadsföra då det låter bekant för kunderna.

Vinterklippning och nedbindning av skotten klar i helgen

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Sun, April 07, 2019 22:39:19


Våren har på allvar kommit med sol och höga temperaturer den gångna helgen. Idag avslutades vinterklippningen med nedbindningen av skotten till nedersta wire. Vinstockarna savar rejält mycket nu och knopparna har börjat svälla. Kommande vecka ska bli betydligt kyligare, vilket är bra så att stockarna inte lockas igång för tidigt. Risken är annars att späda skott som i värsta fall lockas fram tidigt av tillfällig värme sedan kan frysa bort om det blir bakslag med sen nattfrost.

Kommande helg ska det nyplanteras där gamla stockar har dött av olika anledningar. Torkan förra sommaren gjorde det tufft för det årets nyplanterade stockar varav en del inte klarat vintern. I år nyplanteras enbart Saphira.

I vineriet har vi smakat årgång 2018 av solaris och rondo rosé och är mycket nöjda. Den fantastiska sommaren 2018 har satt en generös och smakrik prägel på vinerna. Vi väntar med spänning på att smaka saphira årgång 2018. Saphiradruvorna blev fullmogna, vilket aldrig tidigare hänt och det har därför för första gången skapats ett stilla vitt vin av druvan.

Ett sött vin av mycket sent skördad solaris, saphira och chardonnay ska också snart provas för första gången. Det blir klart intressant.

Bland de mousserande vinerna börjar de olika sorterna av årgång 2016 bli riktigt trevliga efter drygt 2 år på jästfällningen. Årgång 2015 var väldigt svag mognadsmässigt men det mousserande solaris fortsätter att utvecklas positivt på jästfällningen.


Utmana Champagne på S:t Vincent-firandet

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Sun, January 20, 2019 15:47:54S:t Vincent-dagen infaller den 22 januari men firandet i Bourgogne, Champagne och andra vindistrikt i Frankrike sker kommande helg eller helger. Den officiella Saint Vincent Tournant-byn 2019 är Vezelay i Yonne i Bourgogne. Helgonet Sankt Vincent var en martyr från tidig kristendom (300-talet) som under religionsförföljelser av kristna greps och torterades. Det visade sig nästan omöjligt att ta död på honom och en teori är att han därför valdes som sinnebilden för vinrankans oerhörda livskraft. En annan teori är att han torterades i en vinpress så att blodet bokstavligen flöt och därav Vin Sang som på fransk (slang) betyder vin och blod. Ytterligare en teori är att Vin Cent tolkas som Vin Cent dvs. Vin 100. 100% är den högsta klassificeringen en vinby (Cru) kan få och innebär då det finaste som kan uppnås, Grand Cru.


Det är hur som helst definitivt värt att fira S:t Vincent med en flaska Champagne den 22:e januari eller i helgen efter (26-27 januari) som i Frankrike och varför inte passa på att utmana Champagne med en flaska svenskt bubbel. Tyvärr får vi som hobbyodlare inte sälja något vin men numera finns det några trevliga svenska mousserande viner på Systembolaget och fler är på gång att lanseras under våren och sommaren. Vi kommer att ha blindprovning igen där vi ställer vårt Saphira mot en äkta Champagne i liknande stil.

De svenska mousserande vinerna är vanligen gjorda på druvan Solaris och liknar mer en tysk Winzersekt på druvan Riesling i sin stil snarare än Champagne. De är ganska druvtypiska för Solaris som kan ge mycket bra mousserande viner. Vi på Lyngby Vingård som tillhör pionjärerna inom mousserande vin i Sverige har dock visat att det går att göra bra mousserande viner i Sverige även på andra druvor. Vi har blivit diplomerade för alla våra 4 olika mousserande viner som vi tillverkar. Vi var godkända för vårt Chardonnay och Saphira vid Svensk Vinbedömning 2016, fick bronsmedalj för vårt Solaris 2017 och ännu en bronsmedalj för vårt Pinot Meunier, blanc de noir 2018. Vi hade därmed sveriges bästa mousserande vin både 2016 och 2017 samt det näst bästa enligt juryn 2018. Detta är vi oerhört stolta över. Den druva vi tror mest på av de ovan nämnda att utmana Solaris är Saphira. Då beaktar vi parametrar både i form av smak, där Saphira ger viner som mer påminner on Champagne i sin stil, men även faktorer som sundhet och att man ska kunna få en pålitlig skörd lika ofta som Solaris. Saphiras nackdel är egentligen den sena mognaden, annars bedömer vin den som en utmärkt druva för mousserande vin.

Av de övriga druvorna Pinot Meunier och Chardonnay går det att framställa bra viner men de är båda sent mognande i vårt klimat och drabbas mycket mer av sjudomar, eftersom de är rena Vitis Vinifera. De gör att de kräver mer arbete att odla och att man inte kan räkna med kontinuitet i form av skörd varje år. Vi har idag fler stockar av Chardonnay än av Pinot Meunier men skulle vi utöka idag skulle vi välja Meunier av dessa båda.

Tyvärr ser inte gårdsförsäljning ut att prioriteras av den nytillkomna regeringen och utan gårdsförsäljning ser vi små möjligheter att nå lönsamhet i vår verksamhet om vi skulle ta steget att bli kommersiella och få lov att sälja våra viner. Det skulle också vara ett väldigt stort steg att utöka odlingen från dagens 500 stockar då det skulle kräva en helt annan utrustning än vi har idag. Drömmen lever dock vidare och vårt första delmål är definitivt och med råge uppnått, att bevisa att vi kan göra bra viner i Sverige!!Traditionell nyårsprovning

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, December 31, 2018 16:34:24

Bubbel på samma druvblandning ställs mot varandra i ett blindtest. Vårt i våras med bronsmedalj diplomerade bubbel på Pinot Meunier och Pinot Noir mot en av de bättre Champagnerna i den lägre prisklassen med liknande druvsammansättning.

Resultatet blev att det var svårt att skilja vinerna åt och 60% av de som testade gissade fel. Vi tar det som ett gott betyg!

Gott Nytt bubblande Vinår 2019!Silvermedalj i tävlingen SWEDISH WINE PRODUCER OF THE YEAR

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Wed, November 28, 2018 20:26:20


Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått silvermedalj i tävlingen SWEDISH WINE PRODUCER OF THE YEAR som arrangeras av onlinetidningenn Fine Wine International www.finewine.nu

Detta i konkurrens med några av Sveriges bästa kommersiella vinodlare, vilket gör oss som hobbyodlare ännu mer stolta.

Silvermedaljen fick vi för vårt rosévin årgång 2017. Största delen av druvan Rondo med viss inblandning av Solaris.

Då vi tyvärr inte uppmärksammade tävlingen förrän väldigt nära inlämningsdatum, hann vi inte lämna in något av våra mousserande viner som vi tidigare erhållit de mest positiva omdömena om. Då tävlingen är tänkt att hållas varje år kommer vi nästa år att delta med ett av våra bästa mousserande viner också.

Rekordskörd avslutas på lördag

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Thu, October 11, 2018 19:59:01

Årets vinskörd har liksom sommaren 2018 inneburit rekord både i volym och mognadsgrad.
Skörden startade också väldigt tidigt med Solaris till mousserande vin den 1 september och avslutades nästan den 28 september med sorter som Chardonnay, Saphira och alla Pinotsorter. Hittills har vi skördat 700 kg prima druvor, vilket är nytt rekord för oss, och vi har sparat ca. 10% till en Spätlese eller late harvest som vissa kallar det som ska ske nu på lördag i det prognostiserade brittsommarvädret. Dessutom skördar vi då också våra allra senaste sorter Merlot och Dornfelder för rött vin. Aldrig tidigare har vi nått så hög mognad i de sena sorterna.

Då vi var i Champagne i slutet av september för att fira högtidsdag blev skörden av Chardonnay, Saphira och Pinotsorterna genomförd först den 28 september. Detta visade sig vara för sent för att kunna tillverka mousserande viner så som vi brukar. Mognaden var helt enkelt för hög i druvorna. Chardonnay nådde 92 Oe och Saphira hela 97 Oe. Detta trodde vi inte var möjligt på våra breddgrader. Nu blir det istället stilla vita viner på dessa druvor och ett mycket ljust rosévin på Pinotsorterna. Detta blir spännande då det är första gången dessa druvsorter har kunnat visa sin fulla potential i vårt klimat.

Skörden närmar sig

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, August 20, 2018 18:57:48
Bilderna visar Chardonnay resp. Solaris den 19 augusti. Druvorna har växt till sig efter det att det efterlängtade regnet kom. I början av augusti var det oroväckande torrt i odlingen med flera smått slokande stockar. Vi har väldigt små bevattningsmöjligheter och har koncentrerat all bevattning på 1- och i vissa fall 2-åriga stockar. Säsongen har varit den mest extrema sedan odlingen etablerades 2006. Rekordvärme och massor av sol har gjort att utvecklingen är mycket långt kommen. Skörden blir sannolikt flera veckor tidigare än normalåret men det är ännu omöjligt att säga exakt när. Däremot är volymerna troligen rekordstora.

Årets problem har bestått av torkan samt tendenser till stjälksjuka i juli månad. Detta kunde dock bromsas upp utan att det orsakade någon större skada. Mjöldaggs- och övriga svampproblem har hitintills varit små men säsongen är inte över ännu..

Det återstår dock att se om Solaris har gynnats eller missgynnats smakmässigt i värmen då den egentligen har visat bäst resultat i kyligare klimat. Övriga sorter har gynnats av vädret och de flesta sorter kommer att kunna mogna ut och skördas vid rätt tillfälle snarare än att tvingas skördas innan eftersträvad mognad pga. frostrisk eller liknande.

Chardonnay har aldrig varit så sunda och fina som i år, vilket framgår av bilden ovan och skörden av dessa kommer att bli spännande. Solaris på andra bilden har aldrig producerat så stora klasar som i år. Om det visar sig vara bra eller dåligt för vinkvaliteten ska bli spännande att följa.

Next »