Skånsk vinodling som hobby

Skånsk vinodling som hobby

Traditionell nyårsprovning

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, December 31, 2018 16:34:24

Bubbel på samma druvblandning ställs mot varandra i ett blindtest. Vårt i våras med bronsmedalj diplomerade bubbel på Pinot Meunier och Pinot Noir mot en av de bättre Champagnerna i den lägre prisklassen med liknande druvsammansättning.

Resultatet blev att det var svårt att skilja vinerna åt och 60% av de som testade gissade fel. Vi tar det som ett gott betyg!

Gott Nytt bubblande Vinår 2019!Silvermedalj i tävlingen SWEDISH WINE PRODUCER OF THE YEAR

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Wed, November 28, 2018 20:26:20


Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått silvermedalj i tävlingen SWEDISH WINE PRODUCER OF THE YEAR som arrangeras av onlinetidningenn Fine Wine International www.finewine.nu

Detta i konkurrens med några av Sveriges bästa kommersiella vinodlare, vilket gör oss som hobbyodlare ännu mer stolta.

Silvermedaljen fick vi för vårt rosévin årgång 2017. Största delen av druvan Rondo med viss inblandning av Solaris.

Då vi tyvärr inte uppmärksammade tävlingen förrän väldigt nära inlämningsdatum, hann vi inte lämna in något av våra mousserande viner som vi tidigare erhållit de mest positiva omdömena om. Då tävlingen är tänkt att hållas varje år kommer vi nästa år att delta med ett av våra bästa mousserande viner också.

Rekordskörd avslutas på lördag

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Thu, October 11, 2018 19:59:01

Årets vinskörd har liksom sommaren 2018 inneburit rekord både i volym och mognadsgrad.
Skörden startade också väldigt tidigt med Solaris till mousserande vin den 1 september och avslutades nästan den 28 september med sorter som Chardonnay, Saphira och alla Pinotsorter. Hittills har vi skördat 700 kg prima druvor, vilket är nytt rekord för oss, och vi har sparat ca. 10% till en Spätlese eller late harvest som vissa kallar det som ska ske nu på lördag i det prognostiserade brittsommarvädret. Dessutom skördar vi då också våra allra senaste sorter Merlot och Dornfelder för rött vin. Aldrig tidigare har vi nått så hög mognad i de sena sorterna.

Då vi var i Champagne i slutet av september för att fira högtidsdag blev skörden av Chardonnay, Saphira och Pinotsorterna genomförd först den 28 september. Detta visade sig vara för sent för att kunna tillverka mousserande viner så som vi brukar. Mognaden var helt enkelt för hög i druvorna. Chardonnay nådde 92 Oe och Saphira hela 97 Oe. Detta trodde vi inte var möjligt på våra breddgrader. Nu blir det istället stilla vita viner på dessa druvor och ett mycket ljust rosévin på Pinotsorterna. Detta blir spännande då det är första gången dessa druvsorter har kunnat visa sin fulla potential i vårt klimat.

Skörden närmar sig

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, August 20, 2018 18:57:48
Bilderna visar Chardonnay resp. Solaris den 19 augusti. Druvorna har växt till sig efter det att det efterlängtade regnet kom. I början av augusti var det oroväckande torrt i odlingen med flera smått slokande stockar. Vi har väldigt små bevattningsmöjligheter och har koncentrerat all bevattning på 1- och i vissa fall 2-åriga stockar. Säsongen har varit den mest extrema sedan odlingen etablerades 2006. Rekordvärme och massor av sol har gjort att utvecklingen är mycket långt kommen. Skörden blir sannolikt flera veckor tidigare än normalåret men det är ännu omöjligt att säga exakt när. Däremot är volymerna troligen rekordstora.

Årets problem har bestått av torkan samt tendenser till stjälksjuka i juli månad. Detta kunde dock bromsas upp utan att det orsakade någon större skada. Mjöldaggs- och övriga svampproblem har hitintills varit små men säsongen är inte över ännu..

Det återstår dock att se om Solaris har gynnats eller missgynnats smakmässigt i värmen då den egentligen har visat bäst resultat i kyligare klimat. Övriga sorter har gynnats av vädret och de flesta sorter kommer att kunna mogna ut och skördas vid rätt tillfälle snarare än att tvingas skördas innan eftersträvad mognad pga. frostrisk eller liknande.

Chardonnay har aldrig varit så sunda och fina som i år, vilket framgår av bilden ovan och skörden av dessa kommer att bli spännande. Solaris på andra bilden har aldrig producerat så stora klasar som i år. Om det visar sig vara bra eller dåligt för vinkvaliteten ska bli spännande att följa.

2 nya bronsmedaljer

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Mon, May 28, 2018 09:18:59
Vid Föreningen Svenskt Vins årskonferens tilldelades vi mycket glädjande bronsmedaljer för båda våra inlämnade viner!

Allra mest glädjande var att vi satte ytterligare en druva på kartan, Pinot Meunier, och bevisade därmed genom att få en bronsmedalj vår tes om att denna druva kan odlas i Sverige. Den är ju 3:e-druva i Champagne och växer där på lite sämre lägen. Den slår ut senare och mognar tidigare än Pinot Noir och Chardonnay. Vårt unga mousserande årgång 2016 bestod till 50% av Pinot Meunier och resterande var en blandning av Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris samt en aning Solaris.

Vårt rosévin från det utmanande svaga året 2017 lyckades också ta hem en bronsmedalj. Rondodruvorna hade blandats med 15% Solaris för att tillföra vinet mer socker och fruktighet, vilket lyckades på ett bra sätt.

En erfarenhet som vi kommer att jobba vidare med är att fortsätta använda Solaris som blendingpartner i olika viner framöver. Solaris verkar vara en mycket bra blendingdruva.

Dags för Svensk Vinbedömning 2018 och spirande Saphiraskott

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Sun, May 13, 2018 23:21:57

Efter en kall och sen vår har sommaren redan anlänt i maj månad och vinstockarnas utveckling tvärvänt från sen till riktigt tidig. Här syns skott av Saphira med tydliga klasanlag synliga. Om man nu måste klaga på något så är det redan nu väldigt torrt i markerna och regn hade varit välkommet.

Här syns Lyngby Vingårds bidrag till årets svenska vinbedömning.

Ett oväntat lyckat rosévin från den vädermässigt mycket dåliga årgången 2017. Vinet är gjort av omacererad Rondo med ett litet inslag av Solaris.

För första gången lämnar vi in ett vin med Pinot Meunier bland druvorna. Det mousserande vinet består av 50% Pinot Meunier, 40% Pinot Noir samt 10% Solaris.

Vinbedömningen sker i samband med Svenska Vinodlares årsmöteskonferens den 26-27 maj.

Fira S:t Vincent

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Sun, January 21, 2018 14:29:01

S:t Vincent-dagen infaller den 22 januari men firandet i Bourgogne, Champagne och andra vindistrikt i Frankrike sker kommande helg eller helger.

Helgonet Sankt Vincent var en martyr från tidig kristendom (300-talet) som under religionsförföljelser greps och torterades. Det visade sig nästan omöjligt att ta död på honom och en teori är att han därför valdes som sinnebilden för vinrankans oerhörda livskraft.

En annan teori är att Vincent på franska betyder vin 100 dvs. den högsta poäng man kan uppnå i en vinbedömning!

Det är hur som helst definitivt värt att fira S:t Vincent med en flaska Champagne idag eller i helgen!


Vi väntar med firandet till kommande helg då vi kommer att avnjuta en av de mest prisvärda Champagner man kan hitta. Den exceptionellt goda Bergeronneau Marion till det facila priset 237:- .
En Meunier-dominerad skapelse i verklig toppklass!!

Salut!Gott Nytt Vinår 2018

VinkalenderPosted by Lyngby Vin Sun, December 31, 2017 16:30:27


Lyngby Vingård önskar ett Gott Nytt Vinår!

Ikväll blir traditionsenligt ett av våra egna mousserande viner som ställs emot en äkta Champagne. I år blir det en ung Saphira Brut 2016 som ställs mot huset Nicolas Feuillats lågprischampagne Philippe de Nantheuil. Alltid spännande att se. Saphiran är fruktig och brödig och kan därför med fördel matchas emot en cuvèe av de klassiska champagnedruvorna.

Vinåret 2017 var ingen höjdare. Det vi tar med oss från året var att vi för första gången tilldelades en bronsmedalj vid årets Svenska Vinbedömning som avgörs i maj månad varje år. Vinet var ett mousserande Solaris från det svaga året 2015, vilket ger förhoppningar på att även 2017-års mousserande Solaris ska kunna bli bra. Detta var vårt bästa resultat hitintills och gav oss åter Sveriges bästa mousserande vin 2017.

Vid vindedömningen 2015 hade vi iofs. poäng motsvarande 13,4 och därmed en silvermadalj för vårt stilla Solaris men oturligt för oss delades just det året inga medaljer ut.

Nu hoppas vi på att 2018 blir en fin årgång!

Gott Nytt År!

Next »